PANİK ATAK
Panik atak, gerçek bir tehlike ya da belirgin bir neden olmadığında ciddi fiziksel reaksiyonları tetikleyen ani bir yoğun korku olayıdır.
Aniden başlayan, hızla şiddetlenen, çoğu zaman şiddetli bir tehlike hissi veya sonunun geldiği düşüncesinin eşlik ettiği yoğun korku (ölmekten, aklını kaybetmekten vb.), endişe ve sıkıntı duyma durumu "panik atak" olarak tanımlanmaktadır.
Panik bozukluk yineleyen beklenmedik panik ataklarla giden bir hastalıktır. Kişi yeni ataklar olacağı ya da bu ataklar sonucunda ‘kalp krizi geçirip ölme’, ‘kontrolünü yitirip çıldırma’ ya da ‘felç geçirme’ gibi ciddi sorunlar yaşanacağına dair yoğun ve sürekli endişe hali yaşar.
Panik atak, dakikalar içinde doruğa ulaşan ve bu süre zarfında çeşitli psikolojik ve fiziksel semptomların ortaya çıktığı ani şiddetli korku veya rahatsızlık dalgalanması biçiminde dışa vurur
Bu semptomlar arasında hızlı kalp atışı, terleme, titreme, nefes darlığı, ateş basması ve baş dönmesi gibi durumların yanı sıra titreme, bulantı, karın ağrısı, göğüs ağrısı, baş ağrısı ve uyuşukluk veya karıncalanma hissi vardır.
Atağın gelmemesi için hasta kendine göre önlem almak adına yaşamını kısıtlayacak davranışlar geliştirir. Hangi ortamda atak olduysa o ortama girmemek, işe gitmemek, yalnız kalmamaya çabalamak, spordan kaçınmak, yanında şikayetleri azaltabilecek ilaçlarla dolaşmak gibi.
Bilişsel davranışçı terapi adı verilen bir psikoterapi, panik atakları ve panik bozukluğu için en etkili tedavi olarak yapılan birkaç çalışma ile bulunmuştur .Bu etkililik pek çok araştırmada desteklenmiştir. Psikoterapide; dikkat odağının bedenden çevreye yönlendirilmesi, zihinsel düzeyde yanlış tehlike inançları üzerinde çalışılarak yeniden yapılandırma sağlanır. Kişinin kendisini kısıtlayan kaçınma ve güvenlik davranışlarını değiştirmesine destek olunur.
Tedavi süresince, rahatlama eğitimi için bir terapist, düşünce ve davranışlarınızı yeniden yapılandırma, dikkat ve stres azaltma konularında size yol gösterecektir.
Panik atak geçiren birçok insan haftalar içerisinde bir azalma görmeye başlar ve semptomlar sıklıkla belirgin şekilde azalır veya birkaç ay içinde tamamen geçer.